06-12-08

Clusterbomverdrag - Is er een nieuwe lijst van schurkenstaten

Een nieuw verdrag dat de clusterbom verbiedt is vandaag door 93 landen getekend. Enkele van de grootste militaire machten - waaronder de Verenigde Staten, Rusland en China - weigerden echter de conferentie in het Noorse Oslo bij te wonen.

Met het verdrag, waarover in mei is onderhandeld, beloven de ondertekenaars geen clusterbommen meer te gebruiken, bestaande voorraden binnen acht jaar te vernietigen en programma's te financieren om oude slagvelden te ontdoen van blindgangers. Het verdrag treedt in werking als dertig landen het hebben geratificeerd.

Strategisch wapen
De grootste gebruikers en producenten van clusterbommen, de VS, Rusland, China, Israël, India en Pakistan, waren echter niet aanwezig. Zij benadrukken het strategische belang van het wapen, zoals het uiteenslaan van een vijandelijke opmars.

Hoop op Obama
Activisten hopen echter dat de aankomende Amerikaanse president Barack Obama het standpunt van zijn land wil herzien, daarbij verwijzend naar de achttien NAVO-bondgenoten, waaronder Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk, die het verdrag ondertekend hebben.

Het is zeer teleurstellend dat de grootste militaire machten het verdrag niet willen ondertekenen. Is er een nieuwe lijst van schurkenstaten?
 

09:46 Gepost door Betweter in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: clusterbommen, obama, politiek, china, vs, rusland, india, pakistan |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.