01-01-09

Kerstcadeau voor de Oekraïeners

Het ziet er naar uit dat stap één van wat een tweestappenproces moet worden is ingezet. Oekraïene zal eerst economisch geruïneerd worden door Rusland. Vervolgens zal Rusland de hand leggen op de Krim (Crimea).
Zal het Westen even mak blijven als tijdens de augustusoorlog tegen Georgië?

Gazprom draait gaskraan naar Oekraïne dicht

 Het Russsische staatsgasbedrijf Gazprom heeft de gaskraan naar Oekraïne op 1 januari dichtgedraaid. Eerst voor driekwart, volgens Russische media daarna volledig. Aanleiding is een openstaande rekening van Oekraïne en het gebrek aan een akkoord over een nieuw leveringscontract. De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko en premier Julia Timosjenko vroegen donderdag aan de Europese Unie om een bemiddelende rol in het conflict te spelen. De zaak leidde de afgelopen dagen tot grote spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

Gazprom had ermee gedreigd de gasleveringen aan Oekraïne vanaf 1 januari volledig terug te schroeven als het land haar schulden niet betaalt. Het gaat om een bedrag van zowat 2 miljard euro, inclusief een boete van 450 miljoen euro.

Gazprom zette daarmee Oekraïne onder druk om een nieuw contract te tekenen. Dat land kondigde dinsdag aan dat het 1,6 miljard zal betalen voor gasleveringen in november en december. Maar de boete wil Oekraïne voorlopig niet betalen.

Woensdag kort voor middernacht deed Oekraïne een oproep aan de Russische ambassade in Kiev om de onderhandelingen over een nieuw gasakkoord te hervatten om de crisis op te lossen.

'Oekraïne krijgt geen gas meer'

Maar donderdagmorgen bleek dat Rusland de gaskraan naar Oekraïne deels heeft dichtgedraaid. Gazprom zou Oekraïne nog maar een kwart van de voorziene hoeveelheid aardgas leveren: 400.000 kubieke meter aardgas per uur in plaats van 1,6 miljoen kubieke meter, aldus een ingenieur van het bedrijf.

In de loop van donderdagochtend meldden Russische media echter dat de gaskraan naar Oekraïne volledig werd dichtgedraaid.

Ondanks verbale beloften van Kiev heeft Gazprom geen geld gezien op haar rekening', aldus topman Alexei Miller van Gazprom.

Een gelijkaardige rel tussen Gazprom en Oekraïne, een sleutelland voor het transport van Russisch gas naar Europa, leidde in 2006 tot een tekort aan gas in verschillende Europese landen.

Een vertegenwoordiger van de Oekraïense president belooft ditmaal echter een ononderbroken levering van Russisch gas aan Europa. De doorvoer van aardgas naar Europa zou door de bestaande voorraden niet in gevaar komen.

13:15 Gepost door Betweter in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, georgie, politiek, gazprom, oekraiene |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.