09-01-09

Nederlandse Tweede Kamer weigert het disproportionele geweld van Israël te veroordelen

De Nederlandse politiek schijnt te vervreemden van haar bevolking.

Kamer steunt Nederlands-Deens initiatief Gaza

(Novum) - De Tweede Kamer steunt het Nederlands-Deense initiatief voor een Europese waarnemingsmissie die wapensmokkel tussen Egypte en de Gazastrook moet voorkomen. Dat bleek vrijdag tijdens het debat in de Kamer met minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) over de actuele stand van zaken rond het conflict in de Gazastrook. De waarnemingsmissie moet beginnen na een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas.
Een aantal linkse partijen wil dat het kabinet het geweld van Israël in de Gazastrook veroordeelt. Zij vinden dat het geweld van de Israëliers niet in verhouding staat tot de hoeveelheid geweld die Hamas tegen Israël gebruikte.

SP, GroenLinks en D66 vinden het geweld van Israël disproportioneel, in tegenstelling tot CDA, VVD, ChristenUnie, PVV en SGP. Die partijen vinden dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen tegen aanvallen van Hamas. Dat is ook de mening die het kabinet via Verhagen uitdraagt.

Na het begin van de Israëlische beschietingen op Gaza, eind december, noemde ook PvdA-Kamerlid Martijn van Dam het Israëlische optreden disproportioneel. Maar in het debat van vrijdag waren de sociaaldemocraten minder fel, en benadrukten bij monde van Kamerlid Luuk Blom dat ook het optreden van Hamas 'buitensporig' was. Daarom kwam de partij onder vuur te liggen van de andere linkse partijen. "Dat vind ik slappe hap", zei ook SGP-Kamerlid Kees van der Staaij.

De linkse oppositie in de Kamer wil een bevriezing van de samenwerking tussen de Europese Unie en Israël. Verhagen voelt daar niets voor. Volgens hem is de samenwerking in de EU-Israël Associatieraad juist een mogelijke oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten.

De commentaren zijn gesloten.