21-03-09

Houdt Frankrijk Barrosso tegen?

bron: demorgen-site
Het wordt steeds minder waarschijnlijk dat de Europese Raad onmiddellijk na de Europese verkiezingen van 7 juni een nieuwe Commissievoorzitter zal aanduiden. Allicht wordt het wachten tot na het Iers referendum van oktober. Eén en ander bleek uit de verklaringen van Nicolas Sarkozy na de Europese Raad. De Franse president onderstreepte dat de nieuwe Commissievoorzitter volgens het verdrag van Lissabon moet verkozen worden. Met andere woorden: na het Iers referendum.

Neen tegen Lissabon
In juni vorig jaar stemden de Ieren nee tegen het verdrag van Lissabon. Daarmee verhinderden ze dat het verdrag, waarin de benoeming van een president van de Europese Raad is voorzien, onmiddellijk van kracht wordt. Sarkozy dringt er nu op aan dat met de benoeming van de nieuwe Commissievoorzitter op het tweede Iers referendum wordt gewacht.

President Europese Raad
Dat heeft zijn belang. Volgens het verdrag van Lissabon behoudt elke lidstaat zijn Commissaris. Volgens het huidige verdrag van Nice is dat niet het geval. Verder wees Sarkozy er op dat de opvolging van José Manuel Barroso een pakket vormt. Naast de Commissievoorzitter is er de president van de Europese Raad, maar ook moet er een opvolger van de Hoge Vertegenwoordiger Javier Solana worden gekozen. Daar bovenop komt ook nog de voorzitter van het Europees parlement.

Steun aan Barroso
Volgens Sarkozy zit achter het uitstel van de benoemingsprocedure geen dubbele agenda. De Franse president spande zich tijdens zijn persconferentie erg in om Barroso verbaal te steunen. Donderdag werd Barroso door de Europese Volkspartij (EVP) nog eens als haar uitverkoren kandidaat voor het Commissievoorzitterschap naar voor geschoven. Volgens de Belgische premier Herman Van Rompuy was dit een unanieme beslissing.

Geen unanimiteit
Bij de regeringsleiders is er nog altijd geen unanimiteit over het moment van de aanduiding van de nieuwe Commissievoorzitter. Nog altijd zijn er krachten aan het werk om Barroso onmiddellijk na de Europese verkiezingen naar voor te schuiven. Zoals bekend moet het Europese parlement nadien de beslissing van de Europese Raad bekrachtigen. Als de EVP, de partij van Barroso, de grootste formatie in het Europees parlement blijft, is het vrijwel zeker dat de Portugees zijn tweede mandaat binnenhaalt.

11:31 Gepost door Betweter in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: barroso |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.