06-02-10

Turkije versus Armenië: never ending story?

Het is al ruime tijd geleden dat ik nog eens geblogd heb, als dat al een werkwoord is :)

Gisteren las ik dat "de jeugd" niet meer blogt, maar veeleer actief is geworden op sociale netwerksites. Geen betere dag dan om terug te beginnen.

Deze week heb ik niet echt de kans gekregen om de gebeurtenissen op politiek vlak te volgen. Wel heb ik kort de ontwikkelingen opgevolgd in het protocollendispuut tussen Turkije en Armenië.

Deze landen zijn sinds deze zomer - nadat ze in Zürich protocollen hadden afgesloten ter opening van de grens tussen beide landen - naar elkaar aan het toenaderen.

Om begrijpelijke redenen is Armenië niet echt pro-Turks gezien de geschiedenis en de genocide die heeft plaats gehad op het volk door de Jonge Turken in 1915 en volgende jaren.

In 1993 heeft Turkije de grens gesloten als steunbeteuging aan Azerbeidjan dat zogenaamd een Turkse etnie is. Begrijpen wie begrijpen kan :)

De reden daarvoor was de oorlog tussen Nogorno-Karabach, dat gesteund werd door Armenië, en Azerbeidjan. Nagorno-Karabach heeft zich uiteindelijk de facto weten af te scheuren.

Om een lang verhaal kort te maken: deze zomer zijn er protocollen afgesloten (Zürich protocollen) om de relaties te herstellen tussen Turkije en Armenië. In deze protocollen werd ondermeer beslist om een commissie van historici aan te stellen die moet "onderzoeken" hoe het nu zit met de genocide.

Vele Armeniërs vinden dit om begrijpelijke redenen moeilijk te verteren: het aanstellen van een dergelijke commissie geeft aan dat er twijfel zou zijn over de claims dat er een genocide heeft plaatsgevonden. Geen zinnig mens ontkent echter de genocide.

De Turken wensen het kind die naam niet te geven maar ook zij kunnen niet blind zijn voor de feiten. De echte reden waarom de Turkse regering weigert de genocide te erkennen is geld. Men wil niet dat de verdreven Armeniërs uit Oost-Anatolië - of West-Armenië naargelang de spreker - een schadevergoeding eisen. Dit is trouwens ook de reden waarom de Tsjechen het Sociaal Handvest niet hebben geratificeerd: uit angst voor schadevergoedingseisen van verdreven Duitsers na WW II, maar dat is een andere kwestie :)

Om een lang verhaal kort te maken: de protocollen zijn nu grondwettelijk bevonden door het Armeense Hooggerechtshof. Echter dat Hof heeft eraan toegevoegd dat niets in de protocollen kan geïnterpreteerd worden als "zijnde in tegenspraak met de bepalingen van de Armeense Grondwet die verwijzen naar de genocide in West-Armenië".

Ratificatie is de volgende stap. De Armeniërs wensen echter niet tot ratificatie over te gaan (prerogatief van het Armeense parlement) vooraleer Turkije heeft geratificeerd.

Wat er ook van zij, Turkije is "not pleased" met de uitspraak van het Hooggerechtshof. Zij achten dat het Hof op die manier de protocollen heeft "gekwalificeerd", er voorwaarden aan heeft toegevoegd. Bovendien achten zij de verwijzing naar West-Armenië als een claim leggend op gebieden die Armenië heeft verloren in de oorlog tegen de Turken in de jaren '20.

De Armeniërs repliceren dat dit niet het geval is.

Wordt vervolgd...

Commentaren

Dat de Armeniers de protocollen hebben geratificeerd is niet correct. Dat kan alleen na instemming van het parlement. Armenie (het parlement) wacht met het ratificeren van de protocollen tot het in het Turkse parlement behandeld wordt. Dat laatste gebeurt alleen als er vooruitgang (welke wordt niet gezegd) komt in de besprekingen tussen Azerbeidzjan en Armenie over Nagorno Karabagh

Gepost door: Robert | 07-02-10

Thx!

De tekst is aangepast. Ik was idd niet zeker over dit punt.

Gepost door: Tony | 07-02-10

De commentaren zijn gesloten.