05-03-10

De BVBA starter zoals ingevoerd door de Wet van 12 januari 2010

De BVBA starter zoals ingevoerd door de Wet van 12 januari 2010 vormt een onderdeel van mijn thesis. Vandaag is mijn dag dan ook gewijd aan het bestuderen van deze wet.

De volledige naam van de wet is niet al te elegant: "Wet tot wijziging van het Wetboek van vennootschappen en tot vaststelling van de modaliteiten van de besloten vannootschap met beperkte aansprakelijkheid "starter" ".


Het is nog steeds wachten op uitvoeringsbesluiten, al is mij verteld (door de privé-secretaris van Vincent Vanquickenborne) dat die deze maand in orde gebracht zouden moeten zijn.

Wat me nu al opvalt is dat er toch enig lobbywerk van gereglementeerde beroepen valt te bespeuren in de totstandkoming van de wet. Waarom anders is men verplicht zich te laten begeleiden bij de opstelling van het financieel plan door een deskundige?

 

Anderzijds waarom toch dat financieel plan? Een limited (private company limited by shares) heeft bijvoorbeeld al geen financieel plan nodig.


Verder leest men nog andere onzin in de memorie van toelichting: "De Starter bvba" heeft een andere finaliteit dan een gewone éénpersoonsbvba, met name dat het enkel over Starters gaat die minder of geen ervaring hebben met "ondernemen" en waar de risico's dus veel groter zijn op mislukkingen."

Kan men dit echt serieus nemen? Een afgestudeerd loodgieter die een eBVBA opricht zou aldus een kleiner risico hebben om failliet te gaan dan zijn medestudent die ook afstudeert maar een Starters-BVBA opricht in plaats van een eBVBA.

Ik heb tamelijk veel leeswerk voor de boeg, dus tot zover mijn eerste kijk op de zaak.

12:32 Gepost door Betweter in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bvba starter, starters bvba |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.