13-03-10

Nultolerantie Anderlecht

Nultolerantie leidt tot daling misdaad

Van Knack.nl

De nultolerantie die sinds begin februari in de politiezone Anderlecht van kracht is, heeft geleid tot een daling van de criminaliteit. Zo is het aantal handtasdiefstallen en inbraken in auto's gevoelig gedaald.

Op 1 februari werd tijdens overleg tussen de procureur van Brussel, de burgemeester van Anderlecht en de lokale politie afgesproken dat er in een aantal wijken van de gemeente die geteisterd worden door criminaliteit nultolerantie zal worden toegepast.

Rechtstreekse aanleiding was een gewelddadig incident waarbij gangsters een politieman zwaar verwondden met kogels uit een kalasjnikov tijdens hun vlucht na een mislukte overval.

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) liet zaterdag in Gazet van Antwerpen weten dat het nultolerantiebeleid vruchten afwerpt.

Handtasdiefstallen en auto-inbraken

Op basis van cijfers uit de periode tussen 6 februari (het begin van de nultolerantie) en 1 maart is het aantal gevallen van sackjacking (handtasdiefstallen) in de politiezone Anderlecht met 66 procent gedaald, van gemiddeld 6 per week naar 2.

Ook het aantal inbraken in auto's is gedaald. Volgens Turtelboom was er een daling met 43 procent: van 14 feiten per week naar 6.

Turtelboom kondigde voorts aan dat er voor de lokale politiezones een herberekening van de financiering komt. Er wordt gewerkt aan een 'nieuwe, wetenschappelijk verantwoorde verdeelsleutel'.

Bij de komende begrotingscontrole zal ze 32 miljoen euro extra vragen voor de hervorming van de brandweer. Het aantal brandweerzones wordt drastisch teruggeschroefd. Van de 254 zouden er nog 32 overblijven.

23:50 Gepost door Betweter in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.